L’escola pública i la promoció de la millora social: Reflexions a partir de Llatinoamèrica

Autors/ores

  • Sebastián Donoso-Díaz Universidad de Talca

Resum

El text analitza la institució escolar en el marc de la temàtica assenyalada, tot revisant, a grans trets, l’aportació que realitza a la millora de la societat. Ho fa des d’una visió centrada en els problemes més rellevants que ens afligeixen. S’entén que la institució educativa i els sistemes pedagògics han de tenir una funcionalitat molt estreta amb el present i el futur de les societats, i, quant a això, se’n pot valorar l’impacte i la transcendència, essencialment des d’aquesta perspectiva. Aquestes matèries es revisen des de l’heterogeneïtat que representa Llatinoamèrica, com un continent de grans desigualtats socials i, per tant, de grans urgències, moltes de les quals porten a pensar en l’eficàcia de l’escola, però sense lligar-la —en l’essencial— amb la resolució dels problemes que afecten la societat. Aquest és el desafiament de magnitud per avui: aixecar la vista i comprendre cap a on anem i què podria fer l’escola en aquest escenari per donar suport a la construcció d’una societat amb veritables solucions.

Paraules clau

institucionalitat educativa, desafiaments socials presents i futurs, canvi social

Referències

Babai, D. (1992). «El Banco Mundial y el FMI: ¿Apoyo o rechazo al papel del Estado?». En: Vernos, R. (comp.). La promesa de la privatización: Un desafío para la política exterior de los Estados Unidos. México DF: Fondo de Cultura Económica.

Berger, P. y Luckmann, T. (2001). La construcción social de la realidad. Buenos Aires: Amorrortu, 1968.

CEPAL (2007). Cohesión social, inclusión y sentido de pertenencia en América Latina y el Caribe. Santiago de Chile: Naciones Unidas. Comisión Económica para América Latina.

Donoso, S. (2011). «La reproducción de la desigualdad intergeneracional y nuevas formas de exclusión social producto del Diseño Político del Sistema Educacional Chileno». Cuadernos CRH Salvador, 24 (61), 135-152.

— (2013). El derecho a la educación en Chile: Nueva ciudadanía tras el ocaso neoliberal. Santiago de Chile: Bravo y Allende Editores.

Freire, P. (2005). Pedagogía del oprimido. Río de Janeiro: Paz & Terra.

Gentili, P. (2012). Pedagogía de la igualdad: Ensayos contra la educación excluyente. Buenos Aires: Siglo XXI.

Gramsci, A. (1949). Los intelectuales y la organización de la cultura. Buenos Aires: Nueva Visión.

Illich, I. (1971). «Hacia el fin de la era escolar». Cuernavaca: Cuadernos CIDOC, 65.

Mariátegui, J. C. (1925). «Enseñanza única y enseñanza de clase». En: Mariátegui, J. C. Temas de Educación. Lima: Amauta, 49-56.

Naciones Unidas (1975). «The Realization of Economic, Social and Cultural Rights: Problems, Policies, Progress». Special Publication, 75 (2). Nueva York.

Picazo, I. (2001). «Del poder de las ideas a las ideas en el poder: Investigación educativa y diseño de la agenda escolar del primer gobierno de la transición en Chile». Revista del CLAD Reforma y Democracia [en línea], 19. http://old.clad.org/portal/publicaciones-del-clad/revista-clad-reforma-democracia/articulos/019-febrero-2001-1 [Consulta: 7 junio 2013].

Roemer, J. (2000). «Variantes de la igualdad de oportunidades». Fractal, 16 (V), 1-32.

Sarmiento, D. F. (1856). De la educación común. Santiago de Chile: Biblioteca Pedagógica.

Sen, A. (2009). La idea de justicia. Madrid: Taurus.

Tedesco, J. C. (2012). Educación y justicia social en América Latina. Buenos Aires: Fondo de Cultura Económica.

Tenti, E. (2008). «Mirar la escuela desde fuera». En: Tenti, E. (comp.). Nuevos temas en la agenda de política educativa. Buenos Aires: Siglo XXI, 11-26.

Tiramonti, G. (2008). «Una aproximación a la dinámica de la fragmentación del sistema educativo argentino: Especificaciones teóricas y empíricas». En: Tiramonto, G. y Montes, N. La escuela media en debate: Problemas actuales y perspectivas desde la investigación. Buenos Aires: Manantial- Flacos, 25-38.

Tomasevski, K. (2004). El asalto a la educación. Barcelona: Intermón Oxfam.

Publicades

05-11-2014

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.