Avenços i reptes a les polítiques i a les pràctiques dels gèneres

Autors/ores

  • Marina Subirats Martori Universitat Autònoma de Barcelona

Resum

A Espanya, el baix nivell educatiu de les dones i el desavantatge patit en relació amb els homes han estat una xacra secular. En els darrers trenta anys, s’ha produït un canvi molt important en aquest sentit, de manera que, avui, els nivells educatius de les dones són superiors als dels homes, especialment en les generacions joves. Això no significa pas, però, que hàgim aconseguit una igualtat total, perquè, a tots els nivells educatius, la cultura que es transmet continua sent androcèntrica, amb la qual cosa s’oblida l’existència de les dones a la societat i es pren l’home com a referència i com a definició de la humanitat. Prenent el fil històric de la narració dels canvis que s’han succeït en aquest terreny, exposem, en el present article, les estratègies que es van utilitzar en cada període i els actors socials que les van promoure. És així com podem adonar-nos dels avenços que s’han produït, però també constatar-ne la insuficiència. La coeducació ha estat un bon instrument, però no ha aconseguit tots els objectius proposats. Avui, amb la crisi econòmica i política que patim, existeix el perill que l’escolarització de les dones disminueixi i que es perdin molts dels guanys assolits en els darrers trenta anys.

Paraules clau

educació, coeducació, gènere, igualtat, polítiques educatives

Referències

AA. VV. (1985). Primeras jornadas: Mujer y Educación. Madrid: Ministerio de Cultura. Instituto de la Mujer. Documentos, 3.

— (1987). La investigación en España sobre Mujer y Educación. Madrid: Ministerio de Cultura. Instituto de la Mujer.

— (1990-2001). Cuadernos para la coeducación. Barcelona: ICE de la UAB.

— (1992-1995). De otra manera. Madrid: MEC. Instituto de la Mujer. Cuadernos de Educación de Adultas, 5.

— (1995). «El sexismo en el lenguaje». Mujeres, 18.

Bonal, X. y Tomé, A. (1996). «Metodologías y recursos de intervención en coeducación hoy». Cuadernos de Pedagogía, 245, marzo.

Capel, R. (1982). Trabajo y educación de la mujer en España 1900-1930. Madrid: Ministerio de Cultura.

CIDE (1988). La presencia de las mujeres en el sistema educativo. Madrid: Ministerio de Cultura. Instituto de la Mujer.

Colectivo Harimaguada (1991). Carpetas didácticas de educación afectivo-sexual. Santa Cruz de Tenerife: Gobierno de Canarias. Consejería de Educación, Cultura y Deportes.

Instituto de la Mujer (1988). I Plan de Igualdad de Oportunidades para las Mujeres. Madrid. (Pueden consultarse también los planes elaborados por los organismos de igualdad de las diversas comunidades autónomas.)

— (1993). II Plan de Igualdad de Oportunidades para las Mujeres. Madrid. (Pueden consultarse también los planes elaborados por los organismos de igualdad de las diversas comunidades autónomas.)

Libro blanco de la investigación sobre estudios de las mujeres y de los géneros. Madrid: Instituto de la Mujer, 1995.

Moreno, M. (1986). Como se enseña a ser niña: El sexismo en la escuela. Barcelona: Icaria.

Moreno, M. y Sastre, G. (1994). Conocimiento del medio: La transversalidad desde la coeducación. Madrid: Ministerio de Educación y Ciencia. Instituto de la Mujer.

Subirats, M. y Brullet, C. (1988). Rosa y azul: La transmisión de los géneros en la escuela mixta. Madrid: Instituto de la Mujer.

Subirats, M. y Tomé, A. (2007). Balones fuera: La reconstrucción de los espacios desde la coeducación. Barcelona: Octaedro.

Publicades

05-11-2014

Com citar

Subirats Martori, M. (2014). Avenços i reptes a les polítiques i a les pràctiques dels gèneres. EDUCAR, 85–100. https://doi.org/10.5565/rev/educar.692

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.