Integrar les TIC per reformular el model didàctic: el programa EduCAT 2.0

Autors/ores

  • Josep Lluís Estaña Viver IES L'Estatut, Rubí
  • Pepi Garrote Alcaide Departament d'Ensenyament
  • Marga Viñolas Guerro Departament d'Ensenyament

Resum

En aquest article presentem l’experiència portada a terme en relació a l’aplicació del programa eduCAT2.0 a l’IES L’Estatut de Rubí durant aquests tres últims cursos. Aquest projecte ha comportat canvis metodològics importants tant a nivell d’aula com en la formació del professorat. De forma paral·lela a la introducció de l’ordinador personal hem introduït el treball per grups cooperatius a l’aula i per això l’ordinador ha esdevingut una eina d’innovació didáctica.

A més a més de descriure i analitzar tot el procès desenvolupat, presentem com a exemple la proposta didàctica resultant a la classe de Ciències, fent ènfasi en com hem implementat una proposta didàctica diferent a la derivada de la pedagogia tradicional amb els mitjants informàtics, i als principals problemas que ens enfrontem. 

Paraules clau

TIC, innovació, Tecnologia Educativa, Programes 1x1

Referències

Area, M. (2008). Innovación pedagógica con TIC y el desarrollo de las competencias informacionales y digitales. Investigación en la escuela, 64, pp.5-18.

Barbera, E. (2008) El estilo e-portafolio. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya.

Bonals, J. (2000). El trabajo en pequeños grupos en el aula. Barcelona: Graó.

Dillenbourg, P. (1999). Collaborative learning: Cognitive and computational approaches. New York: Elsevier Science.

Gros, B. (2004). La construcción del conocimiento en la red: Límites y posibilidades. Teoría De La Educación, 5.

Guitert, M.; Lloret, T.; Giménez, F. y Romeu, T. (2005). El treball i l’aprenentatge cooperatius en entorns virtuals: El cas de la universitat oberta de catalunya (UOC). Coneixement i Societat. Revista d’Universitats, Recerca i Societat De La Informació, 8, 44-77.

Guitert, M.; Romeu y T.; Pérez-Mateo, M. (2007). Competencias TIC y trabajo en equipo en entornos virtuales. Revista De Universidad y Sociedad Del Conocimiento, 4(1). pp 44-77.

Harasim, L.; Hiltz, S. R.; Turoff, M. y Teles, L. (2000). Redes de aprendizaje. Guía para la enseñanza y el aprendizaje en red. Barcelona: Gedisa

Johnson, D.W. y Johnson, R.T. (2004) Cooperation and the use of technology. En Jonassen, D.H. (Ed.) Handbook of Research on Educational Communications and Technology (2nd. Ed). Mahwah, NJ:Lawrence Erlbaum. Pp 785-811.

Lankshear, C. y Knobel, M. (2008) Nuevos alfabetismos: su práctica cotidiana y el aprendizaje enn el aula. Madrid: Morata.

Lawson, A. (1994) Uso de los ciclos de aprendizaje para la enseñanza de destrezas de razonamiento científico y de sistemas conceptuales. Enseñanza de las Ciencias, 12 (2), pp. 165-187.

Lynch, M. M. (2002). The online educator: A guide to creating the virtual classroom. London: Routledge.

Marín, V.; Cabero, J. y Barroso, J. (2012) La rúbrica de evaluación en el proceso de formación del docente universitario.La propuesta del proyecto DIPRO 2.0. Educar, 48/2, pp. 347-364.

McConnell, D. (2006) E-Learning groups and communities. Poland: The Society for Research into Higher Education and Open Unviersity Press.

Rubia Avi, B.; Jorrín Abellán, I. y Anguita Martínez, R. (2009) Aprendizaje colaborativo y Tecnologías de la Información y la Comunicación. En De Pablos Pons, J. (Coord.) (2009) Tecnología Educativa. La formación del profesorado en la era de Internet. Málaga: Ediciones Aljibe. Pp 191-214.

Duart, J. y Sangrà, A. (Comp.) (2001). Aprender en la virtualidad. Barcelona: Editorial Gedisa.

Sancho, J. M. (2011) Del imparable desarrollo tecnológico, a la penuria de la educación, Cuadernos de Pedagogía, 418, pp. 12-15.

Biografies de l'autor/a

Josep Lluís Estaña Viver, IES L'Estatut, Rubí

Professort de INS l'Estatut de Rubí. Professor de ciències

Pepi Garrote Alcaide, Departament d'Ensenyament

Professora de matemàtiques de secundària.

Marga Viñolas Guerro, Departament d'Ensenyament

Psicopedagoga i Professora de secundària.

Publicades

2013-07-07

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.