Integrar les TIC per reformular el model didàctic: el programa EduCAT 2.0
Resum
En aquest article presentem l’experiència portada a terme en relació a l’aplicació del programa eduCAT2.0 a l’IES L’Estatut de Rubí durant aquests tres últims cursos. Aquest projecte ha comportat canvis metodològics importants tant a nivell d’aula com en la formació del professorat. De forma paral·lela a la introducció de l’ordinador personal hem introduït el treball per grups cooperatius a l’aula i per això l’ordinador ha esdevingut una eina d’innovació didáctica.
A més a més de descriure i analitzar tot el procès desenvolupat, presentem com a exemple la proposta didàctica resultant a la classe de Ciències, fent ènfasi en com hem implementat una proposta didàctica diferent a la derivada de la pedagogia tradicional amb els mitjants informàtics, i als principals problemas que ens enfrontem.
Paraules clau
TIC, innovació, Tecnologia Educativa, Programes 1x1Referències
Area, M. (2008). Innovación pedagógica con TIC y el desarrollo de las competencias informacionales y digitales. Investigación en la escuela, 64, pp.5-18.
Barbera, E. (2008) El estilo e-portafolio. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya.
Bonals, J. (2000). El trabajo en pequeños grupos en el aula. Barcelona: Graó.
Dillenbourg, P. (1999). Collaborative learning: Cognitive and computational approaches. New York: Elsevier Science.
Gros, B. (2004). La construcción del conocimiento en la red: Límites y posibilidades. Teoría De La Educación, 5.
Guitert, M.; Lloret, T.; Giménez, F. y Romeu, T. (2005). El treball i l’aprenentatge cooperatius en entorns virtuals: El cas de la universitat oberta de catalunya (UOC). Coneixement i Societat. Revista d’Universitats, Recerca i Societat De La Informació, 8, 44-77.
Guitert, M.; Romeu y T.; Pérez-Mateo, M. (2007). Competencias TIC y trabajo en equipo en entornos virtuales. Revista De Universidad y Sociedad Del Conocimiento, 4(1). pp 44-77.
Harasim, L.; Hiltz, S. R.; Turoff, M. y Teles, L. (2000). Redes de aprendizaje. Guía para la enseñanza y el aprendizaje en red. Barcelona: Gedisa
Johnson, D.W. y Johnson, R.T. (2004) Cooperation and the use of technology. En Jonassen, D.H. (Ed.) Handbook of Research on Educational Communications and Technology (2nd. Ed). Mahwah, NJ:Lawrence Erlbaum. Pp 785-811.
Lankshear, C. y Knobel, M. (2008) Nuevos alfabetismos: su práctica cotidiana y el aprendizaje enn el aula. Madrid: Morata.
Lawson, A. (1994) Uso de los ciclos de aprendizaje para la enseñanza de destrezas de razonamiento científico y de sistemas conceptuales. Enseñanza de las Ciencias, 12 (2), pp. 165-187.
Lynch, M. M. (2002). The online educator: A guide to creating the virtual classroom. London: Routledge.
Marín, V.; Cabero, J. y Barroso, J. (2012) La rúbrica de evaluación en el proceso de formación del docente universitario.La propuesta del proyecto DIPRO 2.0. Educar, 48/2, pp. 347-364.
McConnell, D. (2006) E-Learning groups and communities. Poland: The Society for Research into Higher Education and Open Unviersity Press.
Rubia Avi, B.; Jorrín Abellán, I. y Anguita Martínez, R. (2009) Aprendizaje colaborativo y Tecnologías de la Información y la Comunicación. En De Pablos Pons, J. (Coord.) (2009) Tecnología Educativa. La formación del profesorado en la era de Internet. Málaga: Ediciones Aljibe. Pp 191-214.
Duart, J. y Sangrà, A. (Comp.) (2001). Aprender en la virtualidad. Barcelona: Editorial Gedisa.
Sancho, J. M. (2011) Del imparable desarrollo tecnológico, a la penuria de la educación, Cuadernos de Pedagogía, 418, pp. 12-15.
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2013 Josep Lluís Estaña Viver, Pepi Garrote Alcaide, Marga Viñolas Guerro
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.