Sobre la revista
Focus i abast
EDUCAR és una revista científica d'accés obert, publicada pel Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya) fundada l’any 1982. L’objectiu de la Revista és difondre els resultats de la investigació educativa amb la finalitat de promoure’ls i compartir-los entre la comunitat científica, els professionals i acadèmics, així com el públic especialitzat en temàtiques pedagògiques.
EDUCAR publica articles inèdits d’investigació aplicada (de metodologia quantitativa i/o qualitativa) i revisions fonamentades teòricament posant el focus en temes actuals de naturalesa educativa i des d'una perspectiva interdisciplinar en català, anglès i castellà. La publicació és semestral (gener i juliol) i s'estructura en les següents seccions: Monogràfic i Temes d'investigació.
La secció Monogràfic inclou treballs especialitzats sobre la temàtica escollida en cada número. Les persones interessades en proposar i coordinar un número monogràfic hauran de presentar la proposta seguint les indicacions que trobaran a la secció “Trameses”. La proposta serà sotmesa a la consideració del Comitè Editorial de la Revista qui prendrà la decisió de considerar o no les propostes de monogràfic sotmeses a avaluació. Igualment, cal considerar que la decisió final d'acceptar un article proposat per a la secció de monogràfic és de la direcció i secretaria de la Revista i no de la coordinació del monogràfic.
La secció Temes d'investigació recull treballs en el camp de l’educació, vinculats a temàtiques d’interès no necessàriament vinculades a la temàtica del monogràfic.
Les persones interessades en publicar a la Revista EDUCAR han de considerar que:
- Cada persona autora o coautora només podran tenir un enviament actiu.
- Una mateixa persona autora només podrà publicar un article per volum.
- Es publiquen com a màxim dos articles de validació d'instruments per volum.
- Es publiquen com a màxim dos articles de revisió fonamentades teòricament per volum.
Finalment, la Revista EDUCAR manté una política de suport i intercanvi amb altres revistes científiques de l'àrea de coneixement de Ciències de l'Educació i col·labora al blog Aula Magna 2.0, espai de trobada i col·laboració entre editors i equips editorials de revistes científiques d’educació vinculades a universitats, institucions o associacions, fonamentalment del territori espanyol.
Comunicació amb les persones autores
La comunicació amb la/les persona/es autores (justificant de recepció, notificació de rebuig i/o acceptació, consulta de dubtes, etc.) es realitzarà a través del sistema OJS de la Revista. Només en situacions excepcionals es contactarà amb la persona autora que actua com a autor de correspondència a través del correu electrònic que hagi consignat i sempre a través del correu electrònic de la Revista EDUCAR: educar@uab.cat
Procés d'avaluació d'experts/ertes
Els articles enviats hauran de ser inèdits i no es podran sotmetre a la consideració d’altres revistes des del moment de l’enviament.
Els articles rebuts es sotmetran a una primera revisió per part de la direcció i secretaria de la revista per comprovar que: a) la temàtica del manuscrit s’ajusta al focus i abast de la revista; i b) el manuscrit compleix amb les normes per autors i autores establertes per la revista.
Les persones revisores són escollides entre el banc de revisors que conforma el Comitè Científic de la Revista EDUCAR.
La política de revisió de la revista és per “doble cec”, la qual cosa comporta que ni les persones autores ni les revisores coneixen la identitat de l’altre part. EDUCAR garanteix l’anonimat en tot el procés de revisió i avaluació dels textos.
Pràctiques editorials sobre igualtat de gènere
La Revista EDUCAR està compromesa amb la igualtat de gènere i és per això que duu a terme pràctiques editorials per tal de pal·liar la invisibilitat que tradicionalment han tingut les dones tant en la societat en general com en l'àmbit acadèmic en particular. En concret, aquestes pràctiques es tradueixen en quatre línies de treball dins la política editorial.
Llenguatge inclusiu i no sexista
En tots els articles, així com en les propostes de monogràfic presentades, és imprescindible fer servir un llenguatge inclusiu i no sexista. En aquest sentit, convé substituir la utilització del masculí genèric quan es fa referència a homes i dones per termes de valor genèric o sintagmes explicatius. Les persones autores poden seguir les recomanacions de la Guía para un uso no sexista de la lengua (UAM, 2019), adoptada pel CSIC o similars.
Perspectiva de gènere als treballs de recerca
Es recomana incorporar la perspectiva de gènere als treballs de recerca. D’una banda, cal evitar els estereotips i els biaixos de gènere que adopten el masculí com a referent universal o naturalitzen les diferències socialment construïdes. D’altra banda, cal considerar la variable sexe en qualsevol tipus de recerca, és a dir: a) reflexionar i decidir amb fonament sobre la composició per sexes de les mostres i informar del sexe dels subjectes investigats; b) analitzar les diferències existents dins de cadascun dels sexes i presentar els resultats desagregats per sexe. Pel que fa a això, es recomana la consulta del document Recomendaciones para la inclusión del género en los contenidos de investigación (2023).
Visibilitat de les dones
Per tal de contribuir a visibilitzar la producció científica i les contribucions de les dones, la revista inclou el nom complet de l’autoria dels treballs que publica.
Paritat de gènere
La Revista EDUCAR està compromesa amb la igualtat efectiva entre homes i dones, de manera que cerca mantenir la paritat de gènere en la composició del Comitè Editorial, el Consell de Redacció i el Comitè Científic (persones revisores).
Plagi, frau i retractació
Les persones autores han d’assegurar que les dades i resultats presentats en el manuscrit són originals i no han estat copiats, manipulats, inventats o distorsionats.
El plagi en totes les formes, l’autoplagi, la publicació múltiple o redundant, així com la invenció o la manipulació de dades, constitueixen faltes greus d'ètica i es consideren fraus científics.
Quan una persona autora descobreix un error greu en el seu treball ho ha de comunicar a la Direcció i Secretaria de la Revista com més aviat millor per modificar la seva obra, retirar-la, retractar-se o publicar una correcció o fe d'errades. Així mateix, si l'error és detectat per l'equip editorial i/o les persones lectores de la revista, les persones autores tenen l’obligació de demostrar que la feina és correcta.
Ús de la intel·ligència artificial
Qualsevol ús de la intel·ligència artificial (IA) ha de ser revelat explícitament a l’article indicant l’eina utilitzada, el propòsit i els prompts usats (o les accions realitzades per reproduir el resultat) en una declaració d’ús d’IA publicada al final de l’article. Podeu consultar més informació sobre la política d’ús de la IA per als articles publicats a les revistes científiques de la UAB en aquest enllaç.
Govern
L’equip editorial de la Revista EDUCAR està composat de 5 òrgans de gestió: 2 unipersonals (Direcció i Secretaria) i tres col·legiats (Comitè Editorial, Consell de Redacció i Comitè Científic).
La direcció de la Revista EDUCAR recau, segons el Reglament del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, en el director del Departament, que, alhora, designa la secretaria de la Revista. El Comitè Editorial està format per la direcció i secretaria de la Revista i un membre de cada subàmbit de coneixement de què es compon el Departament. Alhora, el Consell de Redacció, a proposta del Comitè Editorial, el componen persones expertes a nivell nacional i internacional en les línies temàtiques de la Revista. Finalment, el Comitè Científic el conformen totes les persones que han estat acceptades per exercir com a persones avaluadores d’articles.
Podeu consultar més informació sobre el procés que regula l’estructuració del conjunt d'òrgans unipersonals i col·legiats de gestió de la Revista EDUCAR al següent enllaç.
Registre de la propietat
La Revista EDUCAR és propietat exclusiva de la Universitat Autònoma de Barcelona (d’ara endavant, UAB), en virtut del que disposa la legislació espanyola de propietat intel·lectual i industrial. Queda prohibit qualsevol ús de la capçalera (nom, disseny gràfic, logotip i elements identificatius associats) sense autorització expressa de la UAB.
Política d’accés obert
EDUCAR proveeix accés lliure immediat al seu contingut sota el principi que posar investigació a disposició del públic de manera gratuïta afavoreix un major intercanvi de coneixement global. Als usuaris se’ls permet llegir, descarregar, distribuir, imprimir, reproduir parcialment, buscar o fer un enllaç als textos sense demanar permís previ a l’editora o a l’autor/a.
La revista està subjecta a una llicència de reconeixement-no comercial Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Unported License.
Les persones autores conserven els drets d’autoria.
Dipòsit
Es permet a les persones autores dipositar la versió publicada de l'article a repositoris institucionals o temàtics d'accés obert sota la llicència d'ús CC BY-NC 4.0.
Freqüència de publicació
EDUCAR publica dos números a l'any, al gener i juliol.
Taxes de publicació
Atès que els costos de publicació de la revista EDUCAR estan coberts pel pressupost interns de la universitat editora (UAB), els autors no han de pagar cap taxa per a l'edició de l'article (article-processing charges, APC). Per això la revista no té cap política per subvencionar articles (waivers).
Codi ètic per a les revistes científiques de la UAB
La Universitat Autònoma de Barcelona es compromet a mantenir els estàndards ètics i pren com a referència els principis publicats per COPE (Best Practice Guidelines for Journal Editors). És imprescindible que totes les parts involucrades en el procés —directors, avaluadors i autors— coneguin i acatin els principis d’aquest codi.
Directors/Editors
- Decisió sobre la publicació de treballs: els directors de les revistes, després de consultar el consell editorial, es responsabilitzen de la decisió de publicar o no els articles que arriben a la redacció, una vegada rebuts els dictàmens de dos avaluadors externs i, en cas de discrepàncies significatives entre tots dos, d’un tercer avaluador. Es comprometen a seguir el mateix criteri per acceptar o rebutjar tots els articles d’acord amb l’originalitat, rellevància i claredat d’aquests. Els directors oferiran mecanismes per apel·lar decisions editorials davant del consell editorial. Tanmateix, oferiran directrius completes i actualitzades sobre les responsabilitats dels autors i de les característiques dels treballs enviats a la revista.
- No discriminació: els directors examinaran els articles proposats sense tenir en compte la raça, el gènere, l’orientació sexual, la religió, l’origen ètnic, el país d’origen o ciutadania o l’orientació política dels autors.
- Confidencialitat: els directors i la resta del personal relacionat amb la revista es comprometen a no revelar informació sobre els articles rebuts a persones que no siguin el mateix autor i els avaluadors. Igualment garanteixen que el procés es desenvoluparà de forma que es preservi l’anonimat dels revisors i dels autors en tots els casos.
- Conflicte d’interessos i divulgació: els directors es comprometen a no utilitzar per als seus propis treballs d’investigació els resultats dels articles rebuts sense el consentiment explícit de l’autor.
- Reconeixement d’errors: els directors publicaran correccions, aclariments, retractacions i disculpes en cas que sigui necessari.
- Qualitat: es demanarà l’opinió als autors, als revisors i al comitè editorial per tal de millorar el procés editorial.
Autors
- Autoria del text: l’article proposat haurà d’estar signat pel seu autor i, si es dóna el cas, per qualsevol altra persona que hagi col·laborat de manera significativa en la planificació, organització, elaboració o processament de la investigació que es trobi en la base de l’article. En cas de coautoria, l’autor que envia el text ha de declarar explícitament que al treball apareixen els noms de tots els autors, que han donat la seva aprovació i consentiment a la versió final de l’article per ser publicat en una revista de la UAB.
- Responsabilitat: els autors es fan responsables del contingut del seu manuscrit.
- Plagi i originalitat: els autors declararen que el treball enviat a la revista és original en totes i cadascuna de les seves parts i cita correctament totes les fonts emprades.
- Accés i conservació de les dades: els autors dels articles hauran d’aclarir, a petició dels directors, les fonts o dades sobre les quals es basa la investigació; aquestes dades es conservaran durant un període de temps raonable després de la publicació i es podran donar a conèixer en cas que sigui necessari.
- Publicacions múltiples, repetitives o en conflicte: l’autor no publicarà articles que exposin la mateixa investigació en més d’una revista de manera simultània.
- Conflicte d’interessos i divulgació: els autors declaren explícitament que no existeix conflicte d’interessos que hagin condicionat els resultats de la investigació o les interpretacions que es proposen. També indicaran les fonts de finançament de la investigació, si es dóna el cas, com també el projecte en què s’emmarca l’article.
- Errors en els articles publicats: en cas que un autor identifiqui un error o inexactitud rellevant en un article publicat, n’haurà d’informar els directors de la revista i proporcionar tota la informació necessària perquè facin les correccions oportunes.
Avaluadors
- Revisió d’experts: s’adopta el sistema de revisió amb cegament doble, procediment que ajuda els directors i el consell editorial a prendre decisions sobre els articles rebuts a la redacció de la revista i que al mateix temps permet a l’autor millorar el seu treball.
- Respecte als terminis: una vegada s’ha acceptat avaluar un article, els revisors respectaran els terminis establerts; en cas de no poder-los assumir hauran de comunicar-ho amb prou antelació als directors.
- Confidencialitat: els articles sotmesos a revisió es consideren documents confidencials i, per tant, els avaluadors no podran discutir-los amb terceres persones sense el permís dels directors.
- Objectivitat: la revisió es portarà a terme de manera objectiva; no es consideraran oportuns els judicis personals sobre l’autor i els revisors argumentaran les seves opinions sobre el treball de manera apropiada i justificada.
- Indicacions bibliogràfiques: els avaluadors es comprometen a oferir dades bibliogràfiques precises d’obres importants per al tema de l’article que l’autor pugui haver omès; tanmateix, els avaluadors comunicaran als directors semblances o solapaments del text rebut amb altres obres, si es donés el cas.
- Conflicte d’interessos i divulgació: qualsevol informació reservada que s’hagi obtingut en el procés d’avaluació serà considerada confidencial i no es podrà utilitzar per a finalitats personals; en cas que la revisió d’un article suposi un conflicte d’interessos de l’avaluador a causa de relacions de col·laboració o competència amb l’autor o amb la institució de la qual procedeix, l’avaluador rebutjarà la proposta de revisió.
Protocol d'interoperabilitat i preservació digital
Protocol d'interoperabilitat
El contingut publicat en aquesta revista també està disponible mitjançant el protocol OAI-PHM 2.0 (Open Archives Initiative – Protocol for Metadata Harvesting). Podeu consultar els formats disponibles al següent enllaç.
La ruta per als recol·lectors és: https://educar.uab.cat/oai?verb=Identify
Les metadades dels continguts d’aquesta revista s’ofereixen amb una llicència CCO
Preservació digital
La Revista EDUCAR compta a través d’OJS (Open Journal System) d’un sistema d'arxivat que en garanteix la preservació digital. EDUCAR manté activat el PKP PN. També s'arxiva a LOCKSS. Així mateix, una còpia de tots els arxius en pdf dels articles publicats a la revista des del seu inici (1982) es troben emmagatzemats al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Declaració d'accessibilitat
L’estructura i estètica de la Revista EDUCAR (d’ara endavant "tema") és una variació del tema predeterminat d’OJS per a la versió 3.3. Aquesta variació la va fer el Servei de Publicacions de la UAB i introdueix canvis que són respectuosos amb els estàndards d'accessibilitat WCAG, de manera que li són aplicables els mateixos resultats de l’auditoria realitzada sobre el tema per defecte d’OJS 3.3.
Història de la revista
EDUCAR és una revista universitària d’investigació (semestral), editada pel Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, España, i fundada en 1982. Els seus destinataris són universitaris i administradors, així com el públic especialitzat i interessat en temes de caràcter educatiu.
Els textos publicats són inèdits i provenen de la investigació o de la reflexió especialitzada de les persones autores.