Obert el termini per a la recepció d'articles únicament per a la secció monogràfic sota la temàtica "Les transicions escolars: perspectives nacionals i internacionals"

2024-10-01

Obert el termini per a la recepció d'articles originals vinculats al monogràfic "Les transicions escolars: perspectives nacionals i internacionals" coordinat per les professores Dra. Iulia Mancila (Universitat de Màlaga, Espanya) i Dra. Divya Jindal-Snape (University of Dundee, UK )

Avui tota la població en edat escolar transita a l'interior del sistema educatiu, almenys, dues vegades: la transició d'infantil a primària -per no parlar de la que es produeix des de l'entorn familiar a infantil- i la transició a l'educació Secundària. Des de l'estudi de Gimeno Sacristán (1996) sobre la transició a l'Educació Secundària i seguint els plantejaments dels treballs disponibles (Antúnez, 2007; Gimeno Sacristán, 1998; Monarca i Rincón, 2010; Salvador i Cayón, 2015; Mackenzie et al. , 2012) sabem que la transició escolar d'una etapa a una altra suposa un canvi en la vida de l'alumnat derivat de la pròpia evolució del sistema educatiu que ha cultivat finalitats diverses, mètodes diferenciats, maneres de relacionar-se i exigències que tenen poc a veure entre unes etapes i altres. En la mateixa línia, els treballs d’Antúnez (2007), Pietarinen et al. (2010) i Jindal-Snape (2023) ens mostren que en els processos de transició intervenen factors complexos i multidimensionals (personals, socials, econòmics, culturals, administratius, pedagògics, entre d'altres). Tot i això, encara que s'hagi desenvolupat una profusa investigació sobre les transicions escolars a nivell internacional, segons Juhl (2023) i Murray (2023), encara no s'ha arribat a uns resultats amb impacte sostingut a la pràctica.

D'altra banda, a Espanya, l'escassa presència d'estudis des dels anys 90 fins ara resulta particularment singular, tenint en compte els grans canvis que ha patit la societat i el nostre sistema educatiu fins ara. Per tant, indagar sobre els processos implicats en aquesta transició en diferents contextos, així com en les conseqüències de les seves discontinuïtats, resulta un motiu d'interès actual per comprendre en profunditat els elements i els factors que la condicionen i proposar vies de millora destinades a evitar ruptures en l’experiència vital i educativa de l’alumnat que puguin degenerar en processos de discontinuïtat i abandonament escolar.

En aquest sentit, el monogràfic pretén obrir espais de reflexió entre els diversos agents de la comunitat educativa per tal de poder millorar i facilitar la transició escolar entre les diferents etapes. El monogràfic s'adreça a persones investigadores i professionals relacionats amb l'educació, de qualsevol àrea de coneixement i nivell, així com a altres agents educatius interessats en la temàtica.

El monogràfic convida a enviar treballs teòrics i empírics amb els objectius següents:

  • Compartir avenços teòrics, conceptuals i metodològics sobre les transicions escolars.
  • Reflexionar sobre els desafiaments dels processos de transició escolar a l'alumnat, professorat i família.
  • Donar visibilitat i analitzar polítiques i pràctiques educatives per afavorir els processos de transició d’èxit.
  • Conèixer i compartir experiències de transició escolar en primera persona.
  • Identificar els reptes que impliquen els processos de transició escolar i l’atenció a la diversitat.

Consulteu les normes per a autors per conèixer els requisits formals que ha de complir l’article. Data límit de recepció d'articles: 31/12/2024 (no s'admetran articles fora del termini).