Històries de vida i narratives sobre la subalternitat: Afrontar el desafiament del que és inabordable de la relació amb l’Altre

Autors/ores

Resum

En aquest article abordem el desafiament de portar la investigació en històries de vida a les experiències dels col·lectius considerats menys afavorits de la societat, dels individus situats en posicions subalternes a causa de la marginació sociocultural, la segregació per gènere i les diferències culturals. Ho fem des de dos fils conductors. Al primer, hi revisem les aportacions dels estudis sobre la subalternitat per plantejar i tractar d’afrontar algunes de les tensions que ens planteja apropar-nos a un altre subaltern des d’una institució hegemònica com és la universitat. Al segon, hi plantegem com hem afrontat aquestes tensions en una investigació amb joves immigrants, entre els quals no només hem tractat de descolonitzar els estils de relació entre ells i nosaltres, sinó també la representació de l’alteritat. Tot això amb la finalitat de contribuir a generar relacions que no eludeixin les tensions ni les contradiccions, i que, a més, generin uns altres estils de representació de l’investigador i dels que generosament ens regalen les seves històries.

Paraules clau

alteritat, postcolonianisme, investigació narrativa, joves immigrants, subalternitat, històries de vida

Referències

BACK, L. (2007). The art of listening. Oxford: Berg.

BERNARD, H.R. (2002). Research methods in anthropology: Qualitative and quantitative approaches. 3a ed. Walnut Creek, CA: Alta Mira Press.

BEVERLEY, J. (1998). Tesis sobre subalternitat, representació i política (en resposta a Jean-François Chevrier). En VV.AA. Subcultura i homogeneïtzació (pp. 127-168). Barcelona: Fundació Tàpies.

CAÑETE, A. y HERNÁNDEZ-HERNÁNDEZ, F. (2014). Afrontar el «estigma» de la diferencia desde la comprensión de la cultura visual. Invisibilidades: Revista Iberoamericana de Educaçâo, Cultura e Artes, 6, 22-34.

CREUS, A. (2011). Fragmentos de un cuaderno de viaje: Una investigación narrativa sobre experiencias de inmigración. Barcelona: Universitat de Barcelona. Tesis doctoral no publicada.

GERGEN, K.J. y GERGEN, M. (2011). Reflexiones sobre la construcción social. Barcelona: Paidós Ibérica.

GIAMBELLUCA, V. (2016). Cambios sociales y profesionales en las Historias de Vida de docentes de Educación Artística. Barcelona: Universitat de Barcelona. Tesis doctoral no publicada.

GHALI BADA, K. y HERNÁNDEZ, F. (2012). L’estigma de los moritos listos acaba sent, en el fons, reforçador de l’estigma. En J.M. SANCHO, F. HERNÁNDEZ-HERNÁNDEZ, F. HERRAIZ, P. PADILLA PETRY, R. FENDLER, J. ARRAZOLA, X. GIRÓ y R. VALENZUELA (2012). Memòria del projecte: Trajectòries d’èxit de joves immigrants a l’ensenyament superior i al món professional (pp. 34-49). Barcelona: Universitat de Barcelona. Depósito digital. Recuperado de http://hdl.handle.net/2445/32672

GROSFOGUEL, R. (2006). Les implications des altérités épistémologiques dans la redéfinition du capitalisme global. Multitues, 26, 51-74. https://doi.org/10.3917/mult.026.0051

HERNÁNDEZ, F.; SANCHO, J.M. y RIVAS, J.I. (coord.) (2011). Historias de vida en educación: Biografías en contexto. Barcelona. Universitat de Barcelona. Depósito digital. Recuperado de http://hdl.handle.net/2445/15323

ÍÑIGUEZ, L. (2003). La psicología social en la encrucijada postconstruccionista: Historicidad, subjetividad, performatividad, acción. XII Encontro Nacional da ABRAPSO: Estratégias de invenção – a Psicologia Social no contemporáneo. Recuperado el 24 de marzo de 2014, de http://abrapso.org.br/siteprincipal/index.php?option=com_content&task=view&id=135&Itemid=46

KAPUSCINSKI, R. (2007). Encuentro con el Otro. Barcelona: Anagrama.

LÉVINAS, E. (1977). Totalidad e Infinito: Ensayo sobre la exterioridad. Salamanca: Sígueme.

LOPES FERREIRA, M.G. (2014). Currículo, Subjetividade e Trajetòria Profissional na Educaçâo das Artes Visuais: Intérepretes da Educaçâo artística em Portugal. Barcelona: Universitat de Barcelona. Tesis doctoral no publicada.

MANINGLIER, P. (2005). Le parenté des autres. (À propos de Maurice Godelier, Métamorphoses de la parenté). Critique, 701, 758-774.

MENÉNDEZ, K. (2010). Contando historias olvidadas: El papel de la educación como marco superador de determinismos sociales. Barcelona: Universitat de Barcelona. Tesis doctoral no publicada.

MONTENEGRO, C. (2015). Del saber de las mujeres machi al saber docente: Una investigación biográfico-narrativa. Barcelona: Universitat de Barcelona. Tesis doctoral no publicada.

NIND, M. (2014). What in inclusive research? Londres / Nueva York: Bloomsbury Publishing.

ORCASITAS, J.R.; MONZÓN, J.; MONTAÑA, G.; TARRIO, I. y GARCÍA, S. (2013). Cruzando el charco: Voces de jóvenes latinos en Vitoria-Gasteiz. Educar, 49(2), 289-302.

PATTON, M.Q. (2002). Qualitative research and evaluation methods. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

PINAZO-HERNANDIS, S.; AGULLÓ, C.; CANTÓ, J.; MORENO, S.; TORRÓ, I. y TORRÓ, J. (2016). Compartiendo visiones sobre la educación: Un proyecto intergeneracional con séniors de la Universitat dels Majors y estudiantes de Magisterio. Educar, 52(2), 337-357. https://doi.org/10.5565/rev/educar.708

SANCHO, J.M. (2012). Superacción. En J.M. SANCHO, F. HERNÁNDEZ-HERNÁNDEZ, F. HERRAIZ, P. PADILLA PETRY, R. FENDLER, J. ARRAZOLA, X. GIRÓ y R. VALENZUELA. Memòria del projecte: Trajectòries d’èxit de joves immigrants a l’ensenyament superior i al món professional (pp. 22-33). Barcelona: Universitat de Barcelona. Depósito digital. Recuperado de http://hdl.handle.net/2445/32672

SANCHO, J.M. (coord.) (2013). Trayectorias docentes e investigadoras en la universidad: 24 historias de vida profesional. Barcelona: Universitat de Barcelona. Depósito digital. Recuperado de http://hdl.handle.net/2445/44965

SANCHO, J.M.; HERNÁNDEZ, F.; CREUS, A.; MARTÍNEZ, S. et al. (2011). Con voz propia: Los cambios sociales y profesionales desde la experiencia de los docentes. Barcelona: Ediciones Octaedro. Recuperado de http://esbrina.eu/docs/llibres/Con_voz_propia_Los_cambios_sociales_y_profesionales_desde_la_experiencia_de_los_docentes.pdf

SANCHO, J.M.; HERNÁNDEZ-HERNÁNDEZ, F.; HERRAIZ, F.; PADILLA PETRY, P.; FENDLER, R.; ARRAZOLA, J.; GIRÓ, X. y VALENZUELA, R. (2012). Memòria del projecte: Trajectòries d’èxit de joves immigrants a l’ensenyament superior i al món professional. Barcelona: Universitat de Barcelona. Depósito digital. Recuperado de http://hdl.handle.net/2445/32672

SPIVAK, G. (1998). Can the Subaltern Speak? En C. NELSON y L. GROSSBER (eds.). Marxism and the Interpretation of Culture (pp. 271-313). Ubana: University of Illinois Press.

SPRADLEY, J.P. (1979). The ethnographic interview. Nueva York: Holt, Rinehart & Winston.

TORREGROSA LABORIE, A. (2012). En los intersticios de la educación: Climatosofía de la experiencia artística desde la relación profesor alumno. Barcelona: Universitat de Barcelona. Tesis doctoral no publicada.

UCKER PEROTTO, L. (2015). De ida y vuelta: Una investigación biográfico-narrativa en torno a las experiencias de ser estudiante internacional en la universidad. Barcelona: Universitat de Barcelona. Tesis doctoral no publicada.

VIVEIRO DE CASTRO, E. (2010). Metafísicas caníbales. Líneas de antropología posestructural. Buenos Aires: Katz.

WALSH, C. (2012). Hacia la descolonización de las ciencias sociales (entrevista). En A. ARRIBAS, N. GARCÍA-GONZÁLEZ, A. ÁLVAREZ y A. ORTEGA (eds.). Tentativas, contagios, desbordes: Territorios del pensamiento (pp. 73-101). Granada: Universidad de Granada.

Biografies de l'autor/a

Fernando Hernández-Hernández, Universitat de Barcelona

Grup de recerca Esbrina (http://esbrina.eu/)

Catedràctic Universitat

Juana María Sancho Gil, Universitat de Barcelona

Grup de recerca Esbrina (http://esbrina.eu/)

Publicades

23-01-2018

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.