Presentació
Educació i gènere: experiències des de les pedagogies feministes en el camp de l’educació
Resum
La introducció de l’anomenada «perspectiva de gènere» i de les pedagogies feministes és actualment una necessitat ineludible per poder donar resposta als reptes socials en referència a la igualtat de gènere.
Nombroses investigacions mostren evidències sobre les relacions de poder de gènere que ja es perceben des de l’educació primària a través de diverses manifestacions com ara la territorialització o la segmentació de l’espai com a resultat del poder d'alguns subjectes sobre d'altres; les preferències de joc i de relació; les actituds estereotipades de gènere, la identitat i l’expressió de gènere i els estereotips de gènere sexualitzats; els èxits acadèmics dispars en funció del gènere, o fins i tot l’assetjament sexista entre iguals o l’assetjament LGBTIQ-fòbic. Aquestes injustícies contribueixen a fer que l’alumnat experimenti malestars que impacten negativament en les experiències i en les trajectòries educatives.
Referències
AGUD-MORELL, I., BERTRAN, M., CARAVACA, A., CHAMORRO, C., CORBELLA, L., EMPAIN, J., … SÁNCHEZ, A. (2020). Perspectiva de gènere en l’educació: Marc conceptual. DDD. https://ddd.uab.cat/record/226865
BRITZMAN, D. (1995). Is there a Queer Pedagogy?: Or stop reading straight. Educational Theory, 42(2), 151-165.
FLORES, V. (2008). Entre secretos y silencios: La ignorancia como política de conocimiento y práctica de (hetero)normalización. Revista Trabajo Social, 18, 14-21.
GARCÉS, M. (2015). Filosofía inacabada. Galaxia Gutenberg.
HOOKS, b. (1994). Teaching to Transgress: Education as the Practice of Freedom. Routledge.
PÉREZ, M. i TRUJILLO-BARBADILLO, G. (2020). Queer Epistemologies in Education: Luso-Hispanic Dialogues and Shared Horizons. Palgrave Macmillan.
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2023 Ingrid Agud-Morell, Valeria Breull-Arancibia
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.